Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σε δύο μέτωπα κρίνεται μέχρι την Πέμπτη το μέλλον των Συμβάσεων

http://www.capital.gr/news.asp?id=1099068

Της Ρούλας Σαλούρου

Διαπραγματεύσεις... ειδικών συνθηκών, για τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα έχει την εβδομάδα αυτή, τόσο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, η
οποία ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου που σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή, στη συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως η πρόβλεψη για συμβάσεις «ειδικών συνθηκών» που θα υπερισχύουν των κλαδικών και θα προβλέπουν μειωμένους μισθούς, προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ και στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις μουδιασμένα. Ήδη, οι πρώτες
συνέπειες των εσωκομματικών τριβών εμφανίστηκαν στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, με την ΠΑΣΚΕ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα να βρίσκεται πλέον, μόνη της, στο προεδρείο. Η αποχώρηση της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Σαββάτου, και με δεδομένη και μόνιμη την αποχή του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) από τα όργανα της Συνομοσπονδίας, άφησε τον Γ. Παναγόπουλο μόνο του, όπως μόνος του προσπάθησε άλλωστε, να διαπραγματευτεί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, τον τρόπο που θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, αλλά και το ποσοστό της απόκλισης.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που αναμένεται να παρουσιάσει η κ. Κατσέλη στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρόικα, δεν θα προβλέπεται
συγκεκριμένο ποσοστό, προκειμένου να μην θεωρηθεί γενικός κανόνας, καθώς θεωρείται πως ίσως, σε κάποιες επιχειρήσεις το ποσοστό της μείωσης των μισθών θα είναι και μικρότερο από το 12% που αρχικά είχε προταθεί. Βέβαια, το 12% δεν είναι τυχαίο, καθώς τόση είναι η μικρότερη διαφορά μεταξύ των μισθών που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις και του κατώτατου που προβλέπεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συνεπώς, η πρόταση για το συγκεκριμένο αυτό ποσοστό, θεωρήθηκε ως μια δεύτερη βαλβίδα ασφάλειας, ώστε οι μισθοί να μην πέσουν τελικά κάτω και από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ, μικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που θα παρουσιάσει η υπουργός, θα προβλέπεται επίσης, ότι οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα έχουν διάρκεια συνολικά δύο ετών, και θα μπορούν να υπογράφονται και από επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Στις περιπτώσεις αυτές, που δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, η σύμβαση θα υπογράφεται μεταξύ της επιχείρησης και του συνδικάτου που εκπροσωπεί τον αντίστοιχο κλάδο. Αγκάθι παραμένει η πρόβλεψη για αποφυγή των απολύσεων κατά τη διάρκεια της διετούς εφαρμογής της λεγόμενης σύμβασης ειδικών συνθηκών. Τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. που φαίνεται πως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι οι πιο σκληροί διαπραγματευτές, θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση για μηδενικές απολύσεις.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο αγκάθι,
είναι αυτό της άρσης ή μη του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο κείμενο του υπουργείου Εργασίας και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις στο Μνημόνιο, δεν θα καταργείται η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση, όπως μάλιστα υποστήριξε και ο Γ. Παπανδρέου στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο της Περασμένης Παρασκευής, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων να βρουν από κοινού λύσεις. Στο θέμα της μη επέκτασης, που φαίνεται πως επιμένει η Τρόικα, υπάρχει απόλυτη συμφωνία τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζόμενων. Μένει να αποδειχθεί, εάν η κυβέρνηση έχει δυνατότητα ελιγμών και διαπραγματεύσεων, ή απλώς οφείλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το σίγουρο είναι, πως οποιαδήποτε κείμενο, προκειμένου να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και να κατατεθεί ως συμπληρωματικές διατάξεις σε νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι το κλείσιμο των εργασιών του κοινοβουλίου, πρέπει να έχει λάβει το ΟΚ από την τρόικα.









Που εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός

Στα 20 από τα 27 κράτ
η μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζεται σήμερα, ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός θεσμοθετημένος σε εθνικό επίπεδο τον οποίο οφείλουν να τηρούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στα διάφορα ειδικότερα επίπεδα (κλαδικό, επιχειρησιακό) ισχύει σε εννέα από τα 15 παλιά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Το ύψος του, είτε ορίζεται από την κυβέρνηση στη βάση των προτάσεων των κοινωνικών συνομιλητών (Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία), είτε προκύπτει από τη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών συνομιλητών (Βέλγιο και Ελλάδα) και εφαρμόζεται συνήθως στο σύνολο των εργαζομένων της οικονομίας και σε όλα τα επαγγέλματα. Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο ισχύει επίσης και στα 11 από τα 12 νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και σχεδόν σε όλα ορίζεται από την κυβέρνηση είτε μονομερώς είτε στην βάση προτάσεων, διαβουλεύσεων ή διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών συνομιλητών. Επίσης σε ορισμένες χώρες προβλέπεται αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στην εξέλιξη των τιμών ή /και αυξήσεις, πράγμα που επιτρέπει την διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων αποδοχών και την ενίσχυση τους.

Στις υπόλοιπες 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ιταλία και Κύπρο) δεν
υπάρχει μεν κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν όμως κατώτατοι μισθοί που διαπραγματεύονται οι κοινωνικοί εταίροι σε κλαδικό επίπεδο. Στις χώρες αυτές υπάρχουν παραδοσιακά ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μία προτίμηση για τους κλαδικούς κατώτατους μισθούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου