Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στην τελική ευθεία η μάχη στη Βουλή - Φοβούνται διαρροές στο ΠΑΣΟΚ παρά την οπισθοχώρηση για τα χρέη


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=55924&catid=9

- Βουλευτές φέρονται να ζητούσαν την λίστα με τα 24 δισ σε οφειλές που διαγράφει το υπ. Οικονομικών
- Απειλούσαν να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο
- Τραγελαφική συμπεριφορά του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Βουδούρη - Δήλωσε οτι θα απέχει αλλά θα ψηφίσει!
- Αστραψε και βρόντηξε η Σ. Σακοράφα - Ξημερώματα η ψηφοφορία

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τους αρχηγούς των κομμάτων να έχουν βάλει φωτιά στη κουβέντα και να έχουν σηκώσει τους τόνους. 

«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο  αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» εκτίμησε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας πως αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του «προβλήματος της εξουσίας». 

Η κα Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Παράλληλα ωστόσο, απέρριψε στην ομιλία της, την προοπτική άσκησης εναλλακτικών πολιτικών μέσω του ευρωομολόγου (πρόταση του   ΣΥΡΙΖΑ και μελών του ΠΑΣΟΚ), ή εφαρμογής «διαφορετικού μείγματος πολιτικής» κατά την ορολογία της ΝΔ. Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις, για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας». 

«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, και προειδοποίησε    τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει.   Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος». 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και των παρισταμένων υπουργών - του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη - κατηγορώντας τους πως συγκροτούν μια «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας»,    μια κυβέρνηση «μεταφραστών του Μνημονίου»: «Ξηλώνετε βήμα-  βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα   για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα». 

«Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι   λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε ο    κος Καρατζαφέρης. 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, πριν απ’ τις πρωτοβουλίες της για περικοπές μισθών, θα έπρεπε να φέρει ένα ενιαίο μισθολόγιο, κάτι για το οποίο, «ουδείς θα μπορούσε να αντιδράσει». Ανεπαρκείς είναι και οι ρυθμίσεις για την οικοδομή: «Ποιος αγοράζει σήμερα διαμέρισμα 200 χιλιάδων για πρώτη φορά; Ο μισθοσυντήρητος, ο φουκαράς. Αν θέλετε να μπουν στην αγορά τα ανενεργά χρήματα,  θα δώσετε την δυνατότητα σε όποιον θέλει, να επενδύσει στην οικοδομή για δύο χρόνια. Αυτομάτως, από χρήματα που δεν έχετε  καμία συμμετοχή, θα πάρετε το 23%. Υπάρχουν 300 χιλιάδες   απούλητα διαμερίσματα. Αν πουληθούν, εσείς παίρνετε εικοστριάρια.   Δεν το  κάνατε. Αν βρείτε το θάρρος να πείτε πως «μαζεύω όλα μου τα δάνεια και τα δίνω σε ένα ομόλογο του ’20», αυτό είναι η λύση για να ρίξετε    τη φορολογία». 

Αποσύρθηκε η επίμαχη τροπολογία

Αποσύρθηκε τελικά η τροπολογία που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή και αφορούσε    στην διαγραφή χρεών 24 δισ που είχαν διάφορες επιχειρήσεις.

Νωρίτερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - χωρίς να κατονομάζονται -   φέρονταν να ζητούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να 
προσκομίσει τη λίστα με τις επιχειρήσεις, αλλιώς απειλούσαν να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

'Ολα λοιπόν δείχνουν οτι στήθηκε ένα σκηνικό εκτόνωσης το οποίο θα δείχνει οτι εκείνοι που φωνάζουν από χθες κατά του πολυνομοσχεδίου δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα. Η απαίτησή τους με την απόσυρση  της τροπολογίας ικανοποιήθηκε έστω και μερικώς και απ' οτι φαίνεται τώρα θα μπορούν "αποενοχοποιημένοι" να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο....

Πως "δικαιολογήθηκε" η απόσυρση

«Όλα τα συντεταγμένα κράτη εκτός από την Ελλάδα έχουν    μηχανισμό για τη διαγραφή χρεών προς το κράτος», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και ξεκαθάρισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι     η δημιουργία ενός διαφανούς και ανεξάρτητου συστήματος που θα αποφασίζει ποια χρέη θα διαγράφονται. Προς τούτο, είπε, είχε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου    να αναλάβει το Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα για να διαγράφει χρέη.

Σήμερα, εξήγησε ο υπουργός, ο μόνος τρόπος για να απαλειφθεί μία οφειλή προς το Δημόσιο είναι κατόπιν αίτηση του ενδιαφερομένου και απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η απόσυρση του σχετικού άρθρου από το πολυνομοσχέδιο -κατέληξε ο Γ. Παπακωνσταντίνου- γίνεται προκειμένου να μην υπάρχει καμία «σκιά» και για να έχει προηγουμένως δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο η λίστα με όλους τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. 

Κατά την συζήτηση η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, μίλησε με σκληρά λόγια χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Βουλή, κατοχική!(διαβάστε περισσότερα)

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και συμπεριφορές που μόνο γέλωτα  προκαλούν! Μέσα στην όλη αναταραχή ήρθε και η δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας, Οδυσσέα Βουδούρη ο οποίος από τη μια εξήγησε οτι θα απέχει από την διαδικασία γιατί διαφωνεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά θα ψηφίσει για το πολυνομοσχέδιο! 

Διαβάστε όλη την δήλωση:


Γιατί διαφωνώ με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος"

Οι εξηγήσεις, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την επιλογή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας» στην Βουλή με την διαδικασία του "κατεπείγοντος", δεν είναι πειστικές. Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες. Είναι όμως μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον   τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το Υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει. Επίσης η κατ’ επανάληψη χρήση   της διάταξης περί "κατεπείγοντος" απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Για τους λόγους αυτούς δεν ψήφισα στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων την πρόταση για την διαδικασία του "κατεπείγοντος". Επίσης, δηλώνω ότι θα απέχω από την διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια εφόσον οι βουλευτές καλούνται να είναι απλοί ακροατές.

Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις, που έχει οραματιστεί το Πρωθυπουργός και αποσκοπούν σε ανατροπές της χρόνιας παθογένειας, απαιτείται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα όμως πιστεύω ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου