Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Επιτέλους μαζεύονται τα σκουπίδια – Κυβερνητική αδράνεια οδήγησε στο αδιέξοδο της βρώμας -ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ



http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4606995

Τρέχουν τώρα για 30.000 τόνους σκουπίδια

Με τρεις βάρδιες λειτουργεί πλέον ο ΧΥΤΑ της Φυλής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Επιταχύνεται η αποκοµιδή των σκουπιδιών, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργεί µε διευρυµένο ωράριο παρά την έλλειψη προσωπικού.

Παραµένουν ωστόσο στους δρόµους του Λεκανοπεδίου Αττικής περίπου 30.000 τόνοι απορριµµάτων και στόχος είναι µέχρι το Σάββατο να επιτευχθεί η αποµάκρυνση του κύριου όγκου τους.

Περισσότεροι από 7.100 τόνοισκουπιδιών είχαν φτάσει στον ΧΥΤΑ από προχθές το βράδυ µέχρι χθεςτο πρωί. Παράλληλα, χθες άδειασαν όλα τα απορριµµατοφόρα του ∆ήµου Αθηναίων, τα οποία παρέµεναν εγκλωβισµένα στα γκαράζ λόγω των καθυστερήσεων στον ΧΥΤΑ,και πραγµατοποίησαν αρκετά δροµολόγια στους δρόµους της πρωτεύουσας για να µαζέψουν σκουπίδια. Το γεγονός πως προχωράεικανονικά και µε γοργούς ρυθµούς ηαποκοµιδή των απορριµµάτων επιβεβαίωναν τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από την Περιφέρεια Αττικής.

Εντατικοποίηση

Οι εργαζόµενοι στον ΧΥΤΑ εντατικοποιούν τις εργασίες, τηρώντας στάση αναµονής ενόψει της ερχόµενης ∆ευτέρας, οπότε και θα συζητηθεί νέα προσφυγή των 100 συµβασιούχων, οι οποίοι αποµακρύνθηκαν προ ηµερών µετά τη λήξη των συµβάσεών τους και την απόρριψη των ασφαλιστικών µέτρων που είχαν καταθέσει. Ανοικτό παραµένει και το ενδεχόµενο από την επόµενη εβδοµάδα να τοποθετηθούν στον ΧΥΤΑ και εργαζόµενοι µε δίµηνη σχέση απασχόλησης προκειµένου να ενισχύσουν το έργο της αποκοµιδής των σκουπιδιών.

Εκπέµπουν SOS



Καµπανάκι κινδύνου ότι η Αθήνα κινδυνεύει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα µε δεκάδες χιλιάδες τόνους απορριµµάτων στους δρόµους αν συνεχιστεί η σηµερινή κατάσταση σήµανε ο νεοεκλεγείς δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, ο οποίος θα επιδιώξει να συναντηθεί για το πρόβληµα µε τον υπουργό Εσωτερικών καθώς και µε τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό µε δεδοµένο πως η διαχείριση τωναπορριµµάτων περνάει στην αρµοδιότητά του.

«Ο µηχανισµός στον ΧΥΤΑ της Φυλής, µετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση κατά των συµβασιούχων, πλέον δεν επαρκεί όχι µόνο για τη διαχείριση των όγκων που έχουν συσσωρευτεί αλλά ούτε καν για τις καθηµερινές ανάγκες της πρωτεύουσας», τόνισε ο κ. Καµίνης υποστηρίζονταςπως «το αδιέξοδο γίνεται ακόµη µεγαλύτερο, αφού στην απόγνωσή τους πολλοί δηµότες χρησιµοποιούν ακόµη και τους κάδους ανακύκλωσης». Στην αποκοµιδή


Ο ίδιος υπογράµµισεπως «το πρόβληµα ενδεχοµένως θα επεκταθεί και στον τοµέα της αποκοµιδής στην Αθήνα µέσα στον Ιανουάριο, αφού εκείνο το διάστηµα αναµένονται δικαστικές αποφάσεις για 700 συµβασιούχους, εργαζόµενους στην καθαριότητα του δήµου». Στις επιπτώσεις πουέχει η αποχώρηση των συµβασιούχων στην ασφάλεια των εργαζοµένων, στη δηµόσια υγεία και το περιβάλλον, αναφέρεται σεανακοίνωσή του και το επιστηµονικό προσωπικό του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ (ΕΣ∆ΚΝΑ).
σέ Στάση Αναμονής
Οι εργαζόµενοι ενόψει της ερχόµενης Δευτέρας που θα συζητηθεί νέα προσφυγή των 100 συµβασιούχων

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=54160&catid=3&la=1

Επιτέλους μαζεύονται τα σκουπίδια – Κυβερνητική αδράνεια οδήγησε στο αδιέξοδο της βρώμας

Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2010 | 16:50
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2010 | 16:14

- Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου
- Θα επαναπροσληφθούν συμβασιούχοι σε Αθήνα και Φυλή όπου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα
- Πάνω από 40.000 τόνοι σκουπιδιών στην Αθήνα





Με απόφαση της κυβέρνησης αίρεται το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την απαγόρευση της πρόσληψης συμβασιούχων στους τομείς καθαριότητας των δήμων όλης της χώρας.

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος και με την οποία υλοποιείται σχετική γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίρεται η απαγόρευση της πρόσληψης εργαζομένων ορισμένου χρόνου (συμβασιούχων) στους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από αυτούς, η οποία είχε επιβληθεί κατά την περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα μπορούν πλέον να προσλάβουν ή να αντικαταστήσουν τους συμβασιούχους, κυρίως στους τομείς καθαριότητας, των οποίων έχουν λήξει οι συμβάσεις.

Ηδη ο δήμος Αθηναίων, όπως έχει κάνει γνωστό ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, θα μπορεί να προσλάβει περίπου 300 συμβασιούχους για τους οποίους έχει λάβει έγκριση. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων της Φυλής, στην οποία προέκυψε σοβαρό πρόβλημα μετά τη λήξη της σύμβασης περίπου 100 εργαζομένων, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, αναμένουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, καθώς έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και τα οποία εκδικάζονται την Δευτέρα.

Στην εγκύκλιο πάντως αναφέρεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με απόφασή του ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3871/2010, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα δεν εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 28 του ν. 2190/94, όπως ισχύει. Κατόπιν τούτου, οι ΟΤΑ μπορούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξειςκαι εφόσον έχουν την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι, ενόψει της λήξης της θητείας των αιρετών και της ανάληψης των καθηκόντων των νέων αρχών, για την αντιμετώπιση αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, όπου συντρέχει περίπτωση λήξης υφιστάμενων συμβάσεων, οι οικείοι φορείς μπορούν να προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Μετά την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου αίρονται οποιαδήποτε προσχήματα υπάρχουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου