Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανεξάρτητη Αρχή θα διεκπεραιώνει τις διαφορές µε την Εφορία

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231070089
Στην καθιέρωση του θεσμού της φορολογικής Διαιτησίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα «Τα Νέα», οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών αφορούν στη δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φοροελέγχων και την οικονομική ετυμηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Αρχή αυτή, θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ημερών για τις φορολογικές εκκρεμότητες, ενώ η προσφυγή σε αυτή έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη θα είναι σημαντικά πιο οικονομική.

Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουµένων στη διαιτησία θα είναι το µικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίµου που έχει επιβληθεί έναντι της κλασικής προσφυγής στη ?ικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραµένει ενεργή – αλλά ακριβότερη επιλογή.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλλει ο φορολογούμενος για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αυξήθηκε στο 25% και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αυξάνεται στο 50% (επί των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων που έχουν προκύψει από τον έλεγχο). Για την προσφυγή στη Διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να μειώνεται στο μισό (μεταξύ 20% και 30%).

Τα δύο βασικά πλεονεκτήµατα του φορολογικού διαιτητή θα έχουν να κάνουν ακριβώς µε το χρήµα και τον χρόνο. Για την προσφυγή στη διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να µειώνεται στο µισό (µεταξύ 20% και 30%), ενώ και η επίλυση της διαφοράς σε διάστηµα έως 120 ηµερών εκτιµάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του νέου θεσµού για όσους πραγµατικά θέλουν να λύσουν τις φορολογικές τους διαφορές και δεν χρησιµοποιούν τις προσφυγές µόνο για να κερδίσουν χρόνο.

Σήµερα, στα δικαστήρια εκκρεµούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχοµένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 µε 12 χρόνια και τα έσοδα του Δηµοσίου που λιµνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ. Με την καθιέρωση της φορολογικής διαιτησίας, αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών εκτιµούν ότι θα επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων καθώς το µέτρο θα δράσει συµπληρωµατικά στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φοροδίκες εξπρές, το οποίο µεταξύ άλλων οδηγεί σε:

-Ταχύτερη έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. Διαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριµελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται µόνο αναίρεση. Διαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθµό από το Διοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Με τις ρυθµίσεις αυτές θα συντµηθεί ο χρόνος εκκρεµοδικίας (8 έως 12 χρόνια) και η τελεσίδικη απόφαση θα εκδίδεται το αργότερο µέσα σε 3 χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής. 

-Χρονική οριοθέτηση της προσωρινής διαταγής που χορηγείται από τον δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για 30 ηµέρες. Μέσα σε αυτό το διάστηµα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής, διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί µέσα στις 30 ηµέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης µέσα σε 30 ηµέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου