Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Η πορεία στα Χαυτεία
Η πορεία στη Σταδίου
Το μπλοκ των μεταναστών στην πορεία
Δακτυγόνο MADE IN USA που πέταγαν στα κεφάλια των διαδηλωτών τα ΜΑΤ.

«ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ-ΕΕ» & «ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ» ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ.
ΜΑΖΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ.
Η ΗΓΕΣΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.
Μ
ε μια τεράστια πορεία 100-120 χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίας στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη μεσημέρι, η εργατική τάξη απάντησε στο νομοσχέδιο «Έκτακτα Μέτρα για την Οικονομία» που ψήφισαν 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την Τρίτη το βράδυ.
Το μέγεθος της πορείας μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις μεγαλειώδεις πορείες της περασμένης άνοιξης. Αλλά αυτή τη φορά η πορεία είχε ως κύριο σύνθημα το «κάτω η χούντα» ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ και ΕΕ. Το πολιτικό μήνυμα της πορείας ήταν αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της κοινοβουλευτική χούντας και του Μνημόνιου.
Η πορεία συγκροτήθηκε από τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις: πρώτη ξεκίνησε η διαδήλωση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή από Σταδίου. Σύμφωνα με τη σεχταριστική φιλοσοφία και πραχτική του, το ΠΑΜΕ απέκλεισε τα Χαυτεία από τη διαδήλωση του «Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων» που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Πολυτεχνείο.
Μόλις το τελευταίο μπλοκ της διαδήλωσης ΚΚΕ-ΠΑΜΕ ανέβηκε τη Σταδίου, ακολούθησε η πορεία του «Συντονισμού», με διαφορά η μεγαλύτερη από όλες. Όμως το πανό του «Συντονισμού» στην κεφαλή της πορείας ανάφερε «Πανεργατικός αγώνας διαρκείας – Ενάντια σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ – Μπορούμε να νικήσουμε». Αντίθετα οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στην πορεία φώναζαν συνθήματα για την ανατροπή της χούντας Παπανδρέου.
Πίσω από το πανό του «Συντονισμού» ήταν το πανό και το πολύ μεγάλο μπλοκ των Τεχνικών-Μισθωτών.
Εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετείχαν μαζικά στην πορεία του «Συντονισμού» ιδιαίτερα από σωματεία σε σύγκρουση με την ηγεσία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι στο Μετρό, στη φαρμακοβιομηχανία, στην ιδιωτική τηλεφωνία, νοσοκομειακοί, στους δήμους, εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, φοιτητές. Επίσης δικηγόροι, έκτακτοι αρχαιολόγοι, κ.α.
Στη διάρκεια της πορείας εργαζόμενοι κατηγορούσαν την ηγεσία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ γιατί δεν πραγματοποίησε χτες γενική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. 
Έξω από τη ΓΣΕΕ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τα συνδικάτα ΔΕΚΟ κ.α. οι ηγεσίες των οποίων υποστηρίζουν τη γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.  Η πορεία τους, όπως το συνηθίζουν, πήγε από τη Γ Σεπτέμβρη προς την Ομόνοια. 
Διμοιρίες ΜΑΤ βρίσκονταν στους κάθετους δρόμους της Πατησίων και Σταδίου.
Η πορεία του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ έφτασε στη Βουλή και αποσύρθηκε.
Στη διάρκεια της πορείας του «Συντονισμού» άρχισαν συγκρούσεις νεαρών και ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και στους μεταξύ τους δρόμους.
Περίπου 200 αστυνομικοί των ΜΑΤ παρατάχθηκαν δίπλα στο μεγάλο μπλοκ των φοιτητών στην πορεία του «Συντονισμού».
Όταν μεγάλο μέρος της πορείας είχε ήδη περάσει στην πλατεία Συντάγματος, έγινε επίθεση σε πολυτελή αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο γωνία Σταδίου-πλατείας. Αμέσως τα ΜΑΤ άρχισαν μαζική επίθεση με βόμβες κρότου-λάμψης (από το εργοστάσιο Zeveta Ammunitions στην Τσεχία) καθώς και με χημικά-δακρυγόνα (από το εργοστάσιο Non-Lethal Technologies της Πενσυλβανίας ΕΠΑ, δες φωτό).
Η πορεία κόπηκε στη μέση και διεξήχθηκαν σφοδρές μάχες ΜΑΤ ομάδων ΔΕΛΤΑ και διαδηλωτών. Η πορεία ανασυγκροτήθηκε και πέρασε την πλατεία όπου «δια πυρός και σιδήρου» κατόρθωσε να κινηθεί προς τη Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια.
Οι συγκρούσεις είχαν γενικευτεί με τα ΜΑΤ να ρίχνουν χημικά ασταμάτητα. Καθώς η πορεία κινούταν προς τα Προπύλαια, τα ΜΑΤ συνέχιζαν να ρίχνουν χημικά και βόμβες κρότου-λάμψης-καπνού. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε σκουπίδια για να προστατευθούν από τα χημικά.
Όταν επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στη διαδήλωση, η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έμπαινε στη Σταδίου. Οι γραφειοκράτες παράτησαν την πορεία και αποσύρθηκαν, αλλά μερικά σωματεία όπως ΗΛΠΑΠ και άλλοι συνέχισαν προς το Σύνταγμα.
Τα Σωματεία πρέπει να οργανώσουν άμεσα πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην χούντα Παπανδρέου και στη βία των ΜΑΤ στο πλαίσιο της οργάνωσης πολιτικής γενικής απεργίας διαρκείας με συνθήματα κάτω η χούντα, κάτω η προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Μετά την πορεία ο «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων» έβγαλε ανακοίνωση όπου προτείνετε:
«Καλούμε επίσης τις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες να πάρουν τώρα απόφαση για 24ωρη πανεργατική απεργία στις 22/12, ήμερα ψήφισης του προϋπολογισμού της ληστείας των μισθών, των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση παλεύουμε μέσα στα σωματεία για να είναι η 22/12 ημέρα πανεργατικού αγώνα.

Με βάση τα παραπάνω:
Την Πέμπτη 16/12 ο συντονισμός σωματεία θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ και τη στήριξή μας στον αγώνα που δίνουν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και για δημόσιες συγκοινωνίες για όλο το λαό.
Στις 17.00 μ.μ. θα γίνει μαζική παράσταση του Συντονισμού στα γραφεία της ΓΣΕΕ και θα επιδοθεί το παραπάνω κείμενο και η απαίτηση για απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας.
Την Παρασκευή 17/12 στις 5.30 μ.μ. ο Συντονισμός διοργανώνει μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. »
Νίκος Αξαρλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου