Η τρόικα επιμένει στην τήρηση όλων των όρων του επικαιροποιημένου μνημονίου σε ότι αφορά τα εργασιακά.
Την επόμενη Τρίτη πρόκειται να παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Η τρόικα επιμένει στη δυνατότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων να αποκλίνουν από τις κλαδικές, ενώ το Υπουργείο Εργασίας προωθεί τη θέση, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης.“Το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους και ισχύει, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης” τόνισε το πρωί η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα περιθώρια αυτά φαίνεται να συναρτώνται με τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να καταλήξουν σε συμφωνία και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.
Το σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είναι να υπάρχει η δυνατότητα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων ώστε να μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους στον κλάδο. Συμφωνία υπάρχει και στο ότι η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πρέπει να παραμείναι “κόκκινη γραμμή” για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων. Υπάρχουν όμως και διαφοροποιήσεις.
“Εμμένουμε σταθερά στη διακηρυγμένη θέση ότι οι κλαδικές συμβάσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. Δεχόμαστε τις επιχειρησιακές συμβάσεις υπό προϋποθέσεις, όπως είναι η συγκεκριμένη και παροδική διάρκεια της ισχύος της επιχειρησιακής σύμβασης, η απαγόρευση των απολύσεων για όλο το διάστημα της διάρκειας της (1+1) έτος καθώς και έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά” δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Στάθης Ανέστης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ.
“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα όσο αντέχουμε”, τονίζει και και επαναλαμβάνει την έκκληση για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση της 15ης Δεκεμβρίου.
Η Συνομοσπονδία ζητάει επίσης ο νόμος να θέτει με σαφήνεια της προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια επιχείρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ζημιογόνα και ενταχθεί στο καθεστώς αυτό. Στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο προβλέπεται η αξιολόγησή και ο έλεγχος των επιχειρήσεων να γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας κάτι στο οποίο εκφράζει ισχυρές ενστάσεις η τρόικα. Επιφυλάξεις διατυπώνονται και από ορισμένους κοινωνικούς εταίρους . Ο ΣΕΒ ζητά μεγαλύτερη ευελιξία και έχει αντιρρήσεις στην πρόβλεψη απαγόρευσης των απολύσεων έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά από την ένταξη μιας επιχείρησης σε ειδικό καθεστώς.
Η τρόικα επιμένει στην τήρηση όλων των όρων του επικαιροποιημένου μνημονίου σε ότι αφορά τα εργασιακά γιατί εκτιμά ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι εξίσου σοβαρό με το δημοσιονομικό και θεωρεί ότι το “πάγωμα” του εργατικού κόστους είναι αναγκαίο προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα ανταγωνιστικές τιμές. Όμως δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων έχει θεσμοθετηθεί με την Συνθήκη του Μάαστριχ και περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν, σύμφωνα με τη Συνθήκη, να ζητήσουν από κοινού την εφαρμογή οδηγιών σε εθνικό επίπεδο ενώ αναγνωρίζονται οι Ευρωπαϊκές συλλογικές συμφωνίες μεταξύ των εταίρων. Το αν οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές των εργασιακών σχέσεων που μπορούν να υπάρξουν στις σημερινές συνθήκες παραμένει ζητούμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου