Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Στα 740 ευρώ ο... ανώτατος μισθός- Πράσινο φως για μείωση στα όρια του κατώτατου σε όλους τους μισθούς-Τέλος στις συλλογικές συμβάσεις!


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=55100&catid=13

- Χωρίς αιτιολογία κάθε επιχειρηματίας μπορεί να μειώσει όλους τους μισθούς στα 740 ευρώ 
- Χωρίς όριο οι μειώσεις, μόνος όρος η τήρηση του αριθμού θέσεων εργασίας

Ουσιαστικά χωρίς όρους που να διασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα το νέο Νομοσχέδιο.
Δεν μπήκε κανένα όριο στις μειώσεις. Παράλληλα μπήκε όρος να μην αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν πλέον το ελεύθερο να μειώσουν όσο θέλουν τους μισθούς, αρκεί μονάχα να μην τους ρίξουν κάτω από τα 740 ευρώ.
Ποιοι εργοδότες; Όλοι!
Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε “ειδικές συνθήκες” τις οποίες θα πρέπει να επικαλεστεί ο εργοδότης για να πετάξει τη σύμβαση στα σκουπίδια και να υπογράψει επιχειρησιακή. Δεν χρειάζεται να έχει οικονομικά προβλήματα η επιχείρηση.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης αφού ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας δεν εμποδίζει τις απολύσεις. Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν για απολύσεις “ακριβών” εργαζόμενων και προσλήψεις ανέργων με ανώτατο μισθό και πάλι τα 740 ευρώ.
Κάπως έτσι από τη “γενιά των 700 ευρώ” πάμε στη... χώρα των 740 ευρώ 

Οι οκτώ διατάξεις που αλλάζουν τα πάντα
Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος.
Δεν προβλέπεται ποσοστό μείωσης
Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων.
Δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σήμερα κινείται στα 740 ευρώ.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει εμμέσως (και μόνο εμμέσως)  ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη.
Όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών.
Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων που δεν υπάρχει σωματείο τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου.
Οι ειδικές συνθήκες λόγω κρίσης και το σχετικό πλήγμα στην επιχείρηση δεν θα είναι απαραίτητος όρος για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών.


http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/87912/telos-stis-sullogikes-sumvaseis/

Τέλος στις συλλογικές συμβάσεις!

Μισθοί… a la carte στον ιδιωτικό τομέα

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις πήραν το πράσινο φως από την τρόικα και είναι πιθανό να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διατηρείται ο κανόνας των κλαδικών συμβάσεων ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα ισχύουν κατά παρέκκλιση μετά από συμφωνία εργοδότη και σωματείου ή ομοσπονδίας. Δεν καθορίζεται επίσης ενιαίο ποσοστό μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο δίχτυ ασφαλείας θα είναι οι αποδοχές που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση. Δηλαδή σε καμία περίπτωση μισθός, στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 740 ευρώ.

Επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους
Σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειωμένες μισθολογικές απολαβές σε σχέση με όσα προβλέπουν οι κλαδικές. Όπου δηλαδή υπάρχει σωματείο εργαζομένων (200 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 21 εργαζομένους για ένα χρόνο), θα ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τη δυνατότητα να επεκταθεί για έναν ακόμη. Οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένους μισθούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, όχι όμως κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δηλαδή τα 740 ευρώ. Μετά το πέρας των δύο χρόνων, οι απολαβές των εργαζομένων θα επανέρχονται στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων.

Επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους
Για επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται από σωματείο θα προβλέπεται η επέκταση της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων. Εάν ένας επιχειρηματίας επιθυμεί να προβεί σε μειώσεις μισθών, τότε τον λόγο θα έχει η εκάστοτε ομοσπονδία. Εάν δεν βρεθεί λύση, η υπόθεση θα οδηγείται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Απολύσεις
O εργοδότης που καταφεύγει στην λύση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα δεσμεύεται ότι καθ' όλη την εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων αποδοχών θα διατηρεί τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων κάτι που ανοίγει το παράθυρο στις επιχειρήσεις -που θα εφαρμόσουν τις ειδικές συμβάσεις- να απολύσουν μεμονωμένους εργαζόμενους προσλαμβάνοντας άλλους με χαμηλότερες αποδοχές και με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Θα επιτρέπονται οι μεμονωμένες όχι όμως οι ομαδικές απολύσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι ειδικές συμβάσεις, ενώ η αποζημίωση θα υπολογίζεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση.

Ημιαπασχόληση
Οι επιχειρήσεις που θα συνάπτουν επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να προχωρούν και στην παράλληλη εφαρμογή «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

 

http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/kleidwsan_oi_meiwseis_misthwn_ston_idiwtiko_tomea_-_sfragida_kai_ypografh_apo_ren.706492.html

Ατζέντα Ρεν με περικοπές μισθών

 Με το νόμο για τα εργασιακά να κλειδώνει, αφήνοντας ανοικτές αθρόες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν στην Αθήνα, για να βάλει υπογραφή και σφραγίδα στις αποφάσεις για ΔΕΚΟ, ενέργεια και ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου και να δώσει πράσινο φως στην Ε.Ε. για επιμήκυνση εξόφλησης του δανείου
Με γραμμή ΔΝΤ στην Αθήνα ο Όλι Ρεν προκειμένου να δώσει τον τόνο επιτάχυνσης συγκεκριμένων μέτρων που απαιτεί η Ευρωζώνη προκειμένου να προχωρήσουν η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόϊκας, αλλά και να ξεμπλοκάρει το βέτο της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας στην επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου από την Ελλάδα.
Ο Όλι Ρεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, κατόπιν με το οικονομικό επιτελείο και τον Μ.Χρυσοχοϊδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλο, κατόπιν - όπως και ο Στρος Καν- θα μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και αργά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου.
Η βαριά ατζέντα του Όλι Ρεν, περιλαμβάνει πρώτα από όλα την απαίτηση να επιταχυνθεί η διαδικασία συρρίκνωσης στο Δημόσιο τομέα με την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ.
*Να προχωρήσει λάμεσα το μοντέλο ΟΣΕ στις υπόλοιπες 52 ΔΕΚΟ δηλαδή οριζόντια περικοπή μισθών, πλαφόν στις αμοιβές και τα επιδόματα.
*Να ανοίξει άμεσα η αγορά ενέργειας
*Να επιταχυνθεί η εφαρμογή του νέου φορολογικού με παράλληλη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την εποπτεία κλιμακίου του ΔΝΤ
*Να κλείσει άμεσα το θέμα της περικοπής δαπανών στην υγεία.
Ο επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε.αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για να λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόϊκα θα έχουν λήξει μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνεργάτες του, θα επιλέξει τη σκληρή γραμμή ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πείσει 15 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι προχωρά με βάση το Μνημόνιο, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση ξανά, για την παράταση αποπληρωμής του δανείου.
Ο Όλι Ρεν, που δεν βρίσκεται στη γραμμή της Κομισιόν ότι η παράταση έχει κλειδώσει, έχει αναλάβει το έργο να εξισορροπήσει τις πιέσεις των 16, με τα μέτρα του Μνημονίου και με βάση αυτό το σενάριο θα κινηθεί στις συναντήσεις του, τόσο με το οικονομικό επιτελείο, όσο και με τους βουλευτές της οικονομικής επιτροπής της Βουλής.
Κλείδωσαν οι περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει κλειδώσει οριστικά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα κατατεθεί σήμερα προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο από τη Λούκα Κατσέλη και ήταν αποτέλεσμα έντονου παρασκηνίου και πιέσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόϊκας.
Η βασικότερη υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας, ήταν ότι αφαιρέθηκε το όριο του 12% για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απλώς η μείωση που θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση (όταν και εάν υπάρχει) θα κοινοποιείται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όριο μισθού θα είναι αυτό της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (740 ευρώ) και μόνον, καταργώντας κλαδικές συμβάσεις.
Επίσης, αφαιρέθηκαν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν, έτσι ώστε μία επιχείρηση να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικών συμβάσεων. Έτσι κάθε επιχείρηση πρακτικά θα μπορεί να προχωρήσει σε μείωση μισθών, χωρίς να χρειάζεται έλεγχος των οικονομικών της στοιχείων. Πρακτικά, κάθε επιχείρηση, άνω των 20 εργαζομένων, θα μπορεί να συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση για μείωση μισθών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ανοικτή διαπραγμάτευση για μείωση μισθών, με συμφωνία που θα υπερισχύει της κλαδικής ή συλλογικής για 1+1 χρόνο, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Αφήνονται επίσης ανοικτές οι απολύσεις, με τον όρο ότι η αποζημίωση θα δίνεται με βάση τον μισθό πριν την περικοπή του.
Αφαιρείται η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις με τους φορείς που εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδο όταν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση.
Τέλος παρέχεται η δυνατότητα και στον εργοδότη να προσφύγει σε διαιτησία.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στην γκιλοτίνα μισθοί και μεροκάματα
Η κυβέρνηση «λύνει τα χέρια» της μεγαλοεργοδοσίας να ποδοπατά τους εργάτες και να επιβάλει τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θέλει
Στην τελική ευθεία περνάει η επίθεση της κυβέρνησης κατά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς σήμερα το σχέδιο νόμου αναμένεται να λάβει την έγκριση και του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, έχουν «κλειδώσει» και υπηρετούν στο ακέραιο όλες τις προβλέψεις που είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση με την τρόικα στο μνημόνιο.
  • Ετσι, με το νέο νόμο, εξασφαλίζεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών και άρα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πετσοκόβουν τους μισθούς και τα μεροκάματα κάτω απ' αυτά που ισχύουν σήμερα. Μύθος αποδεικνύεται και όλη η φιλολογία περί «όρων και προϋποθέσεων», αφού τελικά οι εργοδότες εν λευκώ θα μπορούν να επιβάλουν τις επιχειρησιακές. Αλλωστε, έτσι και αλλιώς ακόμα και αν τέτοιοι υπάρχουν, η εργοδοσία μπορεί στην πράξη εύκολα να τους παρακάμπτει.
Μύθος και η περίφημη επέκταση των κλαδικών στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, αφού πλέον οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις θα καταργούνται στην πράξη μέσω των επιχειρησιακών. Οπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους μέσω του κλαδικού. Ενώ στη μείωση δεν τίθεται πλαφόν. Σημειώνεται όμως ότι ήδη υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση μισθού κάτω και από τα πενιχρά όρια που θέτει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους εργοδότες δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να κάνουν και απολύσεις, αφού η σχετική διάταξη κάνει λόγο για διατήρηση του ίδιου αριθμού προσωπικού, κάτι που τους επιτρέπει να προβαίνουν σε απολύσεις και αντικατάσταση «παλιών» εργαζομένων με «νέους» πιο φθηνούς και πιο ευέλικτους.
  • Το χτύπημα στις συμβάσεις συνοδεύεται και με την υπονόμευση του Οργανισμού Διαιτησίας.
Ταυτόχρονα, με το σχέδιο νόμου προωθείται όλο το αντεργατικό πακέτο του επικαιροποιημένου μνημονίου που προβλέπει:
  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας - όπως απαιτεί ο ΣΕΒ - και άρα την παραπέρα υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.
Εμπαιγμός και παραπληροφόρηση
Και ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο το αντεργατικό σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση συνεχίζει τη συντονισμένη της προσπάθεια, μέσω της παραπληροφόρησης, να αποκρύψει τη βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων και την επιδίωξή της να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να πετσοκόψει τους μισθούς. Το σκοπό αυτό υπηρετούσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Η υπουργός προκλητικά ισχυρίστηκε πως «γίνονται προσπάθειες για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να στηριχτούν τα εισοδήματα...», τη στιγμή που η κυβέρνηση στήνει την γκιλοτίνα και για τους μισθούς και για τις θέσεις εργασίας. Το ίδιο προκλητικά κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους «να βάλουν πλάτη» και «να υπάρξει συνεχής διάλογος». Ομως αυτό που πραγματικά ζητάει από τους εργαζόμενους είναι να σκύψουν τη μέση τους για να τους τσαλαπατίσουν οι εργοδότες, με τους οποίους βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου