Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Κόντρα για στημένες ειδήσεις


http://news247.gr/oikonomia/ergasia/kataggelia_panagopoyloy_poy_emfanisthke_na_symfwnei_stis_protaseis_sev.693840.html

Σε σοβαρές καταγγελίες για στημένες ειδήσεις προχώρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που εμφανίστηκε σε δημοσιεύματα να έχει φτάσει σε μυστική συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις και να αποδέχεται τις προτάσεις του ΣΕΒ για το νόμο για τα εργασιακά.
Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος 02 2010 13:58 Ενημερώθηκε: Δεκέμβριος 02 2010 19:18

Για στημένες ειδήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξή του, σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία και συναίνεση στα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά:

"Προφανώς είναι στημένο αυτό, το μοναδικό το οποίο έχει συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα, είναι κάτι το οποίο γραπτώς το έχουν δώσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ στην Υπουργό Εργασίας, ότι κάτι που έχει διαφύγει της προσοχής όλων, αυτό που ζητάει η τρόικα να μην ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις παρά μόνο γι’ αυτούς που υπογράφουν, εργοδότες και εργαζόμενους, δηλαδή για τους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους να μην ισχύει, και για τους εργοδότες που δεν είναι σε εργοδοτικές ενώσεις να μην ισχύει, αυτό είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει" αναφέρει ο Γιάννης Παναγόπουλος στη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM

Το παρασκήνιο άρχισε να οργιάζει καθώς οι πληροφορίες -αρχικά αντικρουόμενες- που είδαν το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ, έκαναν λόγο για μυστική συμφωνία και άρχισαν να παίρνουν τη μορφή δημοσιευμάτων την ώρα που στα γραφεία του ΣΕΒ βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη εκπροσώπων τμήματος των εργοδοτικών οργανώσεων. Νωρίτερα η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας, είχε ματαιωθεί, όταν μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο και έκαναν κατάληψη στο κτίριο.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας επανέλαβε με έμφαση την αντίθεσή του στις προτάσεις για την περικοπή των μισθών και τις επιχειρησιακές συμβάσεις και συμπλήρωσε πως "είναι παπαγαλάκια εργοδοτικών συμφερόντων όσοι αναπαράγουν τέτοιου είδους ειδήσεις".

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ είπε:

"Με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση, ενημερώνομαι σήμερα από τον έντυπο ηλεκτρονικό και ΜΜΕ ότι οι "κοινωνικοί εταίροι" κατέληξαν χθες σε συμφωνία με την Υπουργό Εργασίας, ότι συνομολόγησαν για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 12% και πως επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η αλήθεια είναι ότι προσκληθήκαμε, ως ΓΣΕΕ , από την κ. Κατσέλη αλλά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε λόγω της κατάληψης. Από ΄κει και πέρα , ούτε συνομίλησα/συνομολόγησα σε συμφωνία μαζί της τηλεφωνικά, ούτε ήταν ποτέ δυνατόν να μιλήσω για τόσο σοβαρά ζητήματα από το τηλέφωνο. Πόσο μάλλον να καταλήξω σε συμφωνία μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων!".

Η είδηση που αναστάτωσε τα συνδικάτα

Όλα ξεκίνησαν εχτές, κάποια στιγμή μετά την αναβληθείσα συνάντηση ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και την Λούκα Κατσέλη, όταν και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πως υπήρξε συμφωνία τεσσάρων σημείων για τις συμβάσεις, με αιχμή τις επιχειρησιακές.

Οι πληροφορίες οι οποίες διέρρευσαν έκαναν λόγο για μυστική συνάντηση η οποία και πραγματοποιήθηκε το βράδυ στα γραφεία του ΣΕΒ, μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω του αποκλεισμού του κτιρίου από το ΠΑΜΕ. Μάλιστα, έλεγαν οι ίδιες πάντα πληροφορίες, πως στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Παναγόπουλος.

Η συμφωνία, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ βέβαια, υποτίθεται πως προέβλεπε:

- Οι επιχειρησιακές συμβάσεις να συνάπτονται για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια (ένας συν ένας χρόνος).

- Η μείωση των αποδοχών να μην ξεπερνά το 12%.

- Να προβλέπεται ρήτρα ότι οι επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων δεν θα προχωρούν σε απολύσεις.

- Να μην ισχύσει η κατάργηση της επέκτασης των συμβάσεων σε κλάδους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Αντίδραση του ΠΑΜΕ

"Πολύτιμο δεκανίκι" της εργοδοσίας και του ΣΕΒ ονοματίζει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ, χωρίς να υιοθετεί απολύτως την είδηση που διέρρευσε.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

"Ο ΣΕΒ αξιώνει να είναι αποκλειστικά οι καπιταλιστές αυτοί που θα ρυθμίζουν πόσες ημέρες - ποιες ημέρες - πόσο θα αμείβονται αυτοί που θα εργάζονται. Ξεδιπλώνει καθημερινά το όραμά του, όχι απλά για φτηνή, αλλά για τσάμπα χρησιμοποίηση της εργατικής τάξης.

Η κυβέρνηση δίνει συγχαρητήρια στο ΣΕΒ για τις δημιουργικές του προτάσεις και κάνει νόμο τις επιθυμίες του ακόμα και με την επιβολή των όπλων, όπως έκανε με τους ναυτεργάτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου