Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αμήχανο non paper για τον Στρος Καν


Της Μαρίνας Μάνη

Πηγή:www.capital.gr

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ για τον Ντομινίκ Στρος Καν θα προβληθεί στα μέσα Μαρτίου και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού ο (σοσιαλιστής) επικεφαλής του ΔΝΤ συγκεντρώνει όλες τις πιθανότητες να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας απέναντι από τον (δεξιό) Νικολά Σαρκοζί.

Η διαρροή που αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου και την προσφυγή της χώρας  μας στο Ταμείο κάνει ήδη τον γύρο του εγχώριου (και όχι μόνο) Τύπου και φέρνει αμηχανία στην κυβέρνηση – σε μία στιγμή, μάλιστα, που δεν είναι και στα καλύτερα της, μετά τις γκάφες και τις αναδιπλώσεις των τελευταίων δέκα ημερών.

Σύμφωνα με τη διαρροή λοιπόν που προήλθε  από παραγωγούς του ντοκιμαντέρ (και δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή») ο κ. Παπανδρέου είχε απευθυνθεί στον κ. Στρος Καν από τον Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη του Οκτωβρίου, προκειμένου να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ. Δηλαδή, την ίδια ακριβώς στιγμή που, εντός συνόρων, επέμενε στις προεκλογικές δεσμεύσεις για κοινωνική πολιτική κι έφερνε στη Βουλή τη ρύθμιση για τα επιδόματα αλληλεγγύης – τα οποία φυσικά δεν δόθηκαν ποτέ στο σύνολό τους.

Η αμηχανία που προκάλεσε στο Μαξίμου αυτή η διαρροή αποτυπώνεται και στο non paper που κυκλοφόρησε την Κυριακή ο Πολιτικός Σχεδιασμός του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο «το Μνημόνιο και ο μηχανισμός στήριξης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μόνο εάν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε φύγει το 2008». Και επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός πως «όλοι ξέραμε ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί την πραγματική κατάσταση». Ισχυρισμός που, με τη σειρά του, ξαναφέρνει στην επιφάνεια όλα τα ρεπορτάζ για το «ποιος ήξερε τι» πριν από τις εκλογές, ποιόν και πότε είχε ενημερώσει ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, τι ήξερε και γιατί σιώπησε (πριν από τις εκλογές, πάντα) ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο – και όλα όσα μας απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες.

Να σημειώσουμε  μόνο την παραδοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε, αμέσως μετά τις εκλογές, να πάρει σκληρά μέτρα για να προλάβει το μοιραίο, δηλαδή την προσφυγή, επειδή ήταν νωπή ακόμη η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ήπια αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος – ποιος μπορεί να ξεχάσει το «λεφτά υπάρχουν»;

Το ερώτημα που, όπως όλα δείχνουν, θα απαντηθεί σύντομα και επίσημα, αφορά στο γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση δεν πήρε αμέσως μέτρα – αν δεχθούμε ότι έμαθε τι παρέλαβε αφού έκλεισαν οι κάλπες – κι άφησε να περάσουν οι τέσσερις πρώτοι κρίσιμοι μήνες – όχι για να δράσει πια, αλλά για να κινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου