Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Άσχημος ο καιρός για τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο


http://www.capital.gr/news.asp?id=1138942
Του Γιάννη Αγγέλη


Σε μία εξαιρετικά ακατάλληλη,λόγω της ήττας στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, στιγμή θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνάντηση Παπανδρέου με την κα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που θέλει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο για την ανάγκη να αποσυνδεθεί η διευκόλυνση της Ελλάδας ως προς την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου, από την συνολική έγκριση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, θα αντιμετωπίσει μια πολύ διαφορετική κατάσταση από εκείνη που προσδοκούσε. Η κα Μέρκελ έχασε την πλειοψηφία σε ένα από τα ισχυρότερα και σημαντικότερα για την πολιτική σταθερότητας της κυβέρνησής της, κρατίδιο, αυτό του Αμβούργου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τα χθεσινά άσχημα αποτελέσματα η κα Μέρκελ θα εμφανισθεί πιθανότατα ακόμα πιο σκληρή στο εξωτερικό για να μειώσει τις πολιτικές απώλειές της στο εσωτερικό.

Η αξιοπιστία της εκτίμησης αυτής αναμένεται να δοκιμασθεί στη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος ως μοναδικό επιχείρημα υποστήριξης του αιτήματός του έχει τη "συνέπεια στην υλοποίηση του Μνημονίου...".

Ο κ. Παπανδρέου μετά την αυριανή συνάντησή του με την κα Μέρκελ θα έχει συνάντηση και με τον Φινλανδό ομόλογό του ο οποίος όπως και η Μέρκελ υποστηρίζει την θέση "ή όλα ή τίποτα", δηλαδή ή οι χώρες της ευρωζώνης θα αποδεχθούν το περιεχόμενο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που σημαίνει οικειοθελή εφαρμογή ενός αυστηρού ορίου για χρέος και έλλειμμα, μείωση μισθών αύξηση ορίου συνταξιοδότησης και φορολογική σύγκλιση ή θα απορρίψουν το αίτημα για αύξηση των πόρων του Ταμείου διάσωσης (EFSF) από το οποίο ελπίζουν όλες οι προβληματικές χώρες στήριξη των ομολόγων τους...

Διαβάστε ακόμη:

*
Δεινή ήττα για τη Μέρκελ στο Αμβούργο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου