Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Στο 12% θα εκτιναχθεί η ανεργία στο τέλος του Μαρτίου, εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, με βάση τις προβλέψεις τις Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε η απασχόληση (ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική, εκ περιτροπής) από 5,8% τον Οκτώβριο στο 6% με 6,5% σήμερα.
Παρουσιάζοντας την αναλυτική εικόνα των στοιχείων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδοςείπε ότι η ανεργία το Δεκέμβριο του 2009, κατά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, άγγιξε το 10,2%. Η στατιστική υπηρεσία έπεσε μέσα στις προβλέψεις της - όπως τις είχε δώσει τον Οκτώβριο - για το επόμενο τρίμηνο. «Κι αν σεβαστούμε την πρώτη της επιτυχία ότι θα πάμε μέσα στο 2010 από 10,5% έως 12%, το γεγονός ότι είχαμε το Δεκέμβριο είχαμε 10,2%, σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε και την επόμενη πρόβλεψή της ότι ενδεχομένως η ανεργία θα είναι ψηλά:Θα είναι στο 12%», τόνισε. Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ακόμη ότι αυξήθηκε και η απασχόληση από το 5,8% τον Οκτώβριο σε 6% με 6,5% σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας ανήγγειλε ακόμη την κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται κι όλες οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με εγγυήσεις και εξορθολογίζεται το πλαίσιο. Μετά την επεξεργασία του από την ΟΚΕ - την ερχόμενη Τρίτη - δεν μένει τίποτα πια από την κατάθεση του σχεδίου νόμου προ του Πάσχα, ώστε αμέσως να είναι πρώτη προτεραιότητα για ψήφισή του.

Κατήγγειλε «κάποιους προβοκάτορες, εγκάθετους εχθρούς της χώρας, συστηματίες» που πλευρίζουν δημόσιους υπαλλήλους και τους λένε να παραιτηθούν γιατί η κυβέρνηση θα τους χτυπήσει ώριμα δικαιώματα με ξαφνικό νομοσχέδιο. Όπως είπε, αυτό ώθησε αρκετούς εργαζόμενους στο Δημόσιο σε στάση ξένη με τα συμφέροντά τους, να θέλουν να το κάνουν κι άλλοι να το κάνουν σε βάρος των συμφερόντων τους, χάνοντας δικαιώματα που θα μπορούσαν να απολαύσουν αν ολοκλήρωναν παραμονή στην εργασία τους.

Τόνισε ότι ως το 2013
δεν θίγεται όχι μόνο αυτός που θεμελιώνει δικαίωμα τότε, αλλά δεν χάνει καν το δικαίωμά του εκείνος που επιλέγει να παραμείνει στην υπηρεσία του. «Η ΕΕ θα μας δώσει την τριετία που ζητάμε. Το είπαμε 50 φορές και μάλιστα χθες διαβεβαιώσαμε και πάλι. Και σήμερα το πρωί στα κανάλια κάποιοι έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους. Είναι ψεύδη σε βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων», ανέφερε ο υπουργός.

Η πρόταση νόμου

Από την Επιτροπή πάντως απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα», η οποία προτείνει - μεταξύ άλλων- μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου και των συνδεόμενων με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατάργηση των προγραμμάτων στέϊτζ και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την προσέγγιση του ΚΚΕ για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, επικροτώντας σε όλα τα σημεία της την εισήγηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ της βουλευτού Όλγας Ρεντάρη επί της πρότασης νόμου, η οποία τόνισε ότι μέριμνά μας είναι η ρύθμιση, αλλά όχι η κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Χαρακτήρισε «υπερβολή και εκτός κοινωνίας» την πρόταση του ΚΚΕ, επικαλούμενος εκείνα που ισχύουν στις πραγματικές συνθήκες εργασίας: ότι πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται μερικώς, αλλά και πως επιχειρήσεις όπως εκείνες στο χώρο της εστίασης (που είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα) έχουν ανάγκη τους εργαζόμενους μόνο δυο ή τρεις ημέρες, το Σάββατο, ή το βράδυ.

ΝΔ: Τροπολογία για μοριοδότηση

Ο εισηγητής της ΝΔ,πρώην υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κοντογιάννης, τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστικές τις προτάσεις του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι την ευαισθησία του ΚΚΕ κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά κανείς να μην αμφισβητεί και τη δική μας. Ο κ. Κοντογιάννης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ζητεί την επαναφορά της διάταξης που δίνει 50% μοριοδότηση των εργαζομένων με στέιτζ στο Δημόσιο.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ κινείται σε φαντασιακό επίπεδο και αναρωτήθηκε πως μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, όταν υπάρχει ένα κόμμα που μιλά συνέχεια για το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και πρακτική και δήλωσε πως θα ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ μόνο επί της αρχής, με διαφορές στα άρθρα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρώην υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος αναφέρθηκε στο θέμα των απασχολούμενων με προγράμματα στέιτζ για να πει πως πρέπει να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. «Δεν φταίνε οι άνθρωποι αυτοί, φταίει η πολιτική. Αν ευθύνεται ο Γιακουμάτος που έβαλε τα στεϊτζ να τον πας εισαγγελέα. Δεν θα πάνε όμως στην ανεργία και το πυρ το εξώτερο τα παιδιά μας», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι δικάστηκε υπόθεση συμβασιούχου στέιτζ στο ΙΚΑ και το δικαστήριο είπε: «Να ξαναπάς στη θέση σου. Κακώς σε διώξανε».«Σας περιμένουν πολλές γιορτές σιγά -σιγά. Έρχεται και σούβλα», είπε προς τον υπουργό και πρόσθεσε: «Δίνετε το δικαίωμα στο δικαστή να είναι κοινωνικά πιο ευαίσθητος από τον πολιτικό. Να γιατί απαξιώνεται η πολιτική ζωή».


Άρθρο: http://www.nooz.gr/economy/sto-12-i-anergia-kalpazei-i-elastiki-ergasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου