Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ανοίγει τις πόρτες για προσλήψεις στο Δημόσιο


http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=11297
21/04/2010
Ανοίγει τις πόρτες για προσλήψεις στο Δημόσιο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

"Φουντώνει" το ρουσφετολογικό πάρτι στο Δημόσιο με ενορχηστρωτή τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την εντολή Παπανδρέου για πάγωμα των προσλήψεων το 2010.
Αποκαλυπτικό της υποκρισίας αλλά της αναλγησίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του νέου ΠΑΣΟΚ είναι ότι με εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Ραγκούσης ουσιαστικά απελευθερώνονται οι προσλήψεις σε σχεδόν όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, την ώρα που ο ίδιος δείχνει την πόρτα της εξόδου σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.
Ολα αυτά έγιναν, φυσικά, εν κρυπτώ προκειμένου να μην ξεσηκωθούν οι τελευταίοι, που αντιμετωπίζουν πλέον ορατά το φάσμα της ανεργίας και κυρίως να μην ενημερωθούν οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητούν μαζικές απολύσεις σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.
Αμεση υπήρξε η αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. Χρήστου Ζώη μπροστά στον απροκάλυπτο εμπαιγμό του ελληνικού λαού, που ενώ καλείται να προβεί σε συνεχείς "αιματηρές" για το εισόδημά του θυσίες, οι κυβερνώντες ανοίγουν διάπλατα την πόρτα προκειμένου να διορισθούν οι ψηφοφόροι τους.
Πράγματι, η εγκύκλιος έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού (για απαγόρευση για φέτος των προσλήψεων) όσο και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου πέφτει δραστικό μαχαίρι στις νέες θέσεις τακτικού και εποχικού προσωπικού, ενώ σχετική εντολή έχει εκδώσει στις 31 Μαρτίου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κι αυτό γιατί επιτρέπει τις αθρόες προσλήψεις σε μια σειρά δημοσίων φορέων όπως οι δήμοι, οι ΔΕΚΟ αλλά και σε κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες στα υπουργεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι του παγώματος των διορισμών, μέχρι να αποκαλυφθεί η εγκύκλιος Ραγκούση, εξαιρούνταν μόνο οι τομείς υγείας (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), παιδείας και ασφαλείας.
Τώρα σε αυτές προστέθηκε "και το προσωπικό που προβλέπεται στις περιπτώσεις β' έως και κ' της παρ. 1 του άρθρου 4 της ΠΥΣ 33/06 όπως ισχύει".
Για να μην σας κουράσουμε στη συγκεκριμένη πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εργαζομένων (τακτικών και συμβασιούχων) του Δημοσίου, οι δήμοι και οι δημόσιοι οργανισμοί.
Δηλαδή, στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε δημόσιος φορέας μπορεί να προσλάβει προσωπικό.
Εύλογα, λοιπόν, ο κ. Ζώης κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης όταν ανακοινώθηκε το πάγωμα των διορισμών για δημοσιονομικούς λόγους. Και επισημαίνει ότι, όπως αποδεικνύεται μέσα από διαδοχικές παραπομπές σε νόμους και ΠΥΣ, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να αφήσει μεγάλο παράθυρο για μαζικές προσλήψεις.
Κι όλα αυτά, όπως προσθέτει, "τη στιγμή που διώχνει τους απασχολούμενους με stage και συμβάσεις έργων και κάνει λόγο για απολύσεις, ακόμη και μόνιμου προσωπικού στους καταργούμενους φορείς".
Αναφερόμενος στην εγκύκλιο Ραγκούση, ο ίδιος τη χαρακτηρίζει αμφιβόλου νομιμότητας, αφού ουσιαστικά επιτρέπει τη διενέργεια ελεύθερων προσλήψεων θεμελιώνοντας έτσι το κομματικό κράτος, εν όψει των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Ζώης αναρωτιέται αν ισχύουν τα όσα δημόσια είπε ο πρωθυπουργός ή η εγκύκλιος Ραγκούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου