Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ρίχνουν τις τιμές στα διόδια – Η οργή των πολιτών επέβαλε μειώσεις

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=60775&catid=3

 

 

 

 

 

 

 

- Αρχή με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 
- Μειώσεις από Μαλιακό ως Κλειδί, αλλά και στην Πελοπόννησο 
- Γιατί τρόμαξαν από το κίνημα “δεν πληρώνω” 
- Ποια ανταλλάγματα θα πάρουν οι εργολάβοι

Και... ξαφνικά αποδείχθηκε ότι οι πολίτες έχουν δύναμη, αρκεί να υπάρχει οργάνωση. Ένα απλό κίνημα πολιτών που ξεκίνησε να μην πληρώνει διόδια έγινε... τσουνάμι.

Ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί με την κίνηση Γκλέτσου, φαίνεται ότι και χάρη σ' αυτή κάποιοι ξύπνησαν απ' το λήθαργο. 
Είδαν ότι ... υπάρχουν ακόμη τσιφλικάδες στην Ελλάδα που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν για να πάνε στο χωράφι τους!

Κάνοντας το “λογαριασμό” οι εταιρείες φαίνεται πως κατάλαβαν ότι ακόμη και αν κινηθούν δικαστικά το... ταμείο τους θα είναι μείον στο τέλος και έτσι όλα δείχνουν ότι θα δεχθούν να μειώσουν τις τιμές των διοδίων.

Η κυβέρνηση θέλει τώρα να επιτύχει την αλλαγή των συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2007. Στόχος είναι οι νέες συμβάσεις και άρα οι μειώσεις στα διόδια να ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Γιατί θα που “ναι” οι εταιρείες; Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που κάνουν βλέπουν ότι μονάχα λόγω κρίσης η κίνηση έχει μειωθεί και πλέον εισπράττουν μόνο ένα ευρώ για κάθε πέντε ευρώ που ξοδεύουν για το δρόμο. 

Ακόμη χειρότερα για τις εταιρείες το κίνημα “δεν πληρώνω” μείωσε κι άλλο τις εισπράξεις την ώρα που οι τράπεζες πιέζουν αρνούμενες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση έργων που... μπαίνουν μέσα.

Σύμφωνα με “Το Βήμα” ήδη ο επικεφαλής της εταιρείας Vinci Louis Roch Βurgard που έχει αναλάβει μεγάλα τμήματα της Ολυμπίας Οδού (Τσακώνα-Ελευσίνα) αλλά και του δρόμου από το Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας παραδέχθηκε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία συζητάει με το δημόσιο την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασής της. 

Όλα δείχνουν ότι το Δημόσιο θα επιβάλλει μειωμένα διόδια... δίνοντας όμως στις εταιρείες την εκμετάλλευση των δρόμων για περισσότερα χρόνια.

Εκτός από τους δρόμους στο τραπέζι μπαίνει και η γέφυρα του Ρίου, όπου το αντίτιμο των 12,20 μπορεί να είναι... λίγο μπροστά στην ταλαιπωρία της “παντόφλας” για όσους δεν κάνουν συχνά ταξίδι, αποτελεί όμως μεγάλη οικονομική αιμορραγία για όσους μετακινούνται καθημερινά από και προς τη δουλειά τους μέσω γέφυρας. Όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι η μείωση των διοδίων θα ξεκινήσει απ' τη γέφυρα.

“Εδώ είμαστε και θα δούμε” λένε οι οδηγοί που σήμερα πληρώνουν το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πίσω 50 ευρώ ή17 ευρώ για το δρόμο-καρμανιόλα από την Αθήνα ως την Πάτρα και άλλα 24 ως την Τρίπολη και πίσω.
Ας περιμένουμε να δούμε πόση θα είναι η μείωση και κυρίως πότε θα γίνουν οι δρόμοι.

Ξεκινάει απεργιακός Γολγοθάς – Ποιοι και πότε απεργούν

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=60759&catid=3

Αντιμέτωποι με απεργίες, στάσεις εργασίας και πάσης φύσεως κινητοποιήσεις οι πολίτες μέχρι και την Παρασκευή. Κλειστά φαρμακεία, χειρόφρενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Μετακινήσεις
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη και την Πέμπτη στάσεις εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι. Κανονικά θα κινηθούν το Μετρό και ο ΗΣΑΠ. 

48ωρη απεργία για τις 19 και 20 Ιανουαρίου κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με συνέπεια δεκάδες δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων και του διεθνούς δικτύου, να ματαιωθούν το επόμενο διήμερο. Δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως δρομολόγιο των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και των λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση Πάτρα-Κιάτο. 
Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ

Στον... αέρα οι πτήσεις 
Το Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομη την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ΥΠΑ αλλά μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.
Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ

Κλειστά τα φαρμακεία
Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, τις ημέρες της απεργίας θα λειτουργήσουν φαρμακεία ασφαλείας.
Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ

Αποχή και από τους δικηγόρους
Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι όλης της χώρας, με εξαίρεση εκείνους της Αθήνας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.
Διαβάστε την είδηση εδώ

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι θα προχωρήσουν, την Πέμπτη, οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει για την Πέμπτη και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συλλαλητήριο, την Τετάρτη στις 18:00, στα Προπύλαια, εναντίον των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011. 
Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ήταν « ΑΝΘΡΩΠΟΣ ».

Με την πρώτη ματιά έβλεπε κανείς απλώς μια γριούλα. Έσερνε τα βήματά της στο χιόνι, μόνη, παρατημένη, με σκυμμένο κεφάλι. Όσοι περνούσαν από το πεζοδρόμιο της πόλης αποτραβούσαν το βλέμμα τους, για να μη θυμηθούν ότι τα βάσανα και οι πόνοι δεν σταματούν όταν γιορτάζουμε Χριστούγεννα.
Ένα νέο ζευγάρι μιλούσε και γελούσε με τα χέρια γεμάτα από ψώνια και δώρα και δεν πρόσεξαν τη γριούλα. Μια μητέρα με δυο παιδιά βιάζονταν να πάνε στο σπίτι της γιαγιάς. Δεν έδωσαν προσοχή.
Ένας παπάς είχε το νου του σε ουράνια θέματα και δεν την πρόσεξε.
Αν πρόσεχαν όλοι αυτοί, θα έβλεπαν ότι η γριά δεν φορούσε παπούτσια.
Περπατούσε ξυπόλητη στον πάγο και το χιόνι. Με τα δυο της χέρια η γριούλα, μάζεψε το χωρίς κουμπιά παλτό της στο λαιμό. Φορούσε ένα χρωματιστό φουλάρι στο κεφάλι. Σταμάτησε στη στάση σκυφτή και περίμενε το λεωφορείο.
Ένας κύριος που κρατούσε μια σοβαρή τσάντα, περίμενε κι αυτός στη στάση, αλλά κρατούσε μια απόσταση.
Μια κοπέλα που περίμενε κι αυτή, κοίταξε πολλές φορές τα πόδια τής γριούλας, δεν μίλησε.
Ήρθε το λεωφορείο και η γριούλα ανέβηκε αργά και με δυσκολία. Κάθησε στο πλαϊνό κάθισμα, αμέσως πίσω από τον οδηγό. Ο κύριος και η κοπέλα πήγαν βιαστικά προς τα πίσω καθίσματα. Ο άντρας που καθόταν δίπλα στη γριούλα στριφογύριζε στο κάθισμα κι έπαιζε με τα δάχτυλά του. « Γεροντική άνοια », σκέφτηκε. 

Ο οδηγός είδε τα γυμνά πόδια και σκέφτηκε : « Αυτή η γειτονιά βυθίζεται όλο και πιο πολύ στη φτώχεια. Καλύτερα να με βάλουν στην άλλη γραμμή, της λεωφόρου ».
Ένα αγοράκι έδειξε τη γριά. « Κοίταξε, μαμά, αυτή η γριούλα είναι ξυπόλυτη ». Η μαμά ταράχτηκε και του χτύπησε το χέρι. « Μη δείχνεις τους ανθρώπους, Αντρέα ! Δεν είναι ευγενικό να δείχνεις ». 

« Αυτή θα έχει μεγάλα παιδιά », είπε μια κυρία που φορούσε γούνα. « Τα παιδιά της πρέπει να ντρέπονται ».
Αισθάνθηκε ανώτερη, αφού αυτή φρόντισε τη μητέρα της.
Μια δασκάλα στη μέση του λεωφορείου, στερέωσε τα δώρα που είχε στα πόδια της.
« Δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους, για να αντιμετωπίζονται καταστάσεις σαν αυτές ; » είπε σε μια φίλη της που ήταν δίπλα της.
« Φταίνε οι δεξιοί », απάντησε η φίλη της. « Παίρνουν από τους φτωχούς και δίνουν στους πλούσιους ». « Όχι, φταίνε οι άλλοι », μπήκε στη συζήτηση ένας ασπρομάλλης. Με τα προγράμματα πρόνοιας κάνουν τους πολίτες τεμπέληδες και φτωχούς ». « Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αποταμιεύουν », είπε ένας άλλος που έμοιαζε μορφωμένος. « Αν αυτή η γριά αποταμίευε όταν ήταν νέα, δεν θα υπέφερε σήμερα ». Και όλοι αυτοί ήταν ικανοποιημένοι για την οξύνοιά τους που έβγαλε τέτοια βαθιά ανάλυση.
Αλλά ένας έμπορος αισθάνθηκε προσβολή από τις εξ αποστάσεως μουρμούρες των συμπολιτών του. Έβγαλε το πορτοφόλι του και τράβηξε ένα εικοσάρι. Περπάτησε στο διάδρομο και το έβαλε στο τρεμάμενο χέρι της γριούλας. « Πάρε, κυρία, να αγοράσεις παπούτσια ». Η γριούλα τον ευχαρίστησε κι εκείνος γύρισε στη θέση του ευχαριστημένος, που ήταν άνθρωπος της δράσης.
Μια καλοντυμένη κυρία τα πρόσεξε όλα αυτά και άρχισε να προσεύχεται από μέσα της. « Κύριε, δεν έχω χρήματα. Αλλά μπορώ να απευθυνθώ σε σένα. Εσύ έχεις μια λύση για όλα. Όπως κάποτε έριξες το μάννα εξ ουρανού και τώρα μπορείς να δώσεις ό,τι χρειάζεται η κυρούλα αυτή για τα Χριστούγεννα ».
Στην επόμενη στάση, ένα παλικάρι μπήκε στο λεωφορείο. Φορούσε ένα χοντρό μπουφάν, είχε ένα καφέ φουλάρι και ένα μάλλινο καπέλο που κάλυπτε και τα αυτιά του. Ένα καλώδιο συνέδεε το αυτί του, με μια συσκευή μουσικής. Ο νέος κουνούσε το σώμα του με τη μουσική που άκουε. Πήγε και κάθισε απέναντι στη γριούλα. Όταν είδε τα ξυπόλυτα πόδια της, το κούνημα σταμάτησε. Πάγωσε. Τα μάτια του πήγαν από τα πόδια της γιαγιάς στα δικά του. Φορούσε ακριβά ολοκαίνουργια παπούτσια. Μάζευε λεφτά αρκετό καιρό, για να τα αγοράσει και να κάνει εντύπωση στην παρέα. Το παλικάρι έσκυψε και άρχισε να λύνει τα παπούτσια του. Έβγαλε τα εντυπωσιακά παπούτσια και τις κάλτσες. Γονάτισε μπροστά στη γριούλα.
« Γιαγιά, είπε, βλέπω ότι δεν έχεις παπούτσια. Εγώ έχω κι άλλα ». Προσεκτικά κι απαλά σήκωσε τα παγωμένα πόδια και της φόρεσε πρώτα τις κάλτσες κι ύστερα τα παπούτσια του. Η γριούλα τον ευχαρίστησε συγκινημένη.
Τότε το λεωφορείο έκανε πάλι στάση. Ο νέος κατέβηκε και προχώρησε ξυπόλυτος στο χιόνι. Οι επιβάτες μαζεύτηκαν στα παράθυρα και τον έβλεπαν καθώς βάδιζε προς το σπίτι του. « Ποιος είναι ; », ρώτησε ένας. 

« Πρέπει να είναι άγιος », είπε κάποιος. « Πρέπει να είναι άγγελος », είπε ένας άλλος.
« Κοίτα ! Έχει φωτοστέφανο στο κεφάλι ! » φώναξε κάποιος. « Είναι ο Χριστός ! » είπε η ευσεβής κυρία. Αλλά το αγοράκι, που είχε δείξει με το δάχτυλο τη γιαγιά, είπε : Όχι, μαμά τον είδα πολύ καλά.
Ήταν « ΑΝΘΡΩΠΟΣ ».

[Ξένια Σώντερς, πηγή: Ηλεκτρονικό Περιοδικό “Το Γράμμα”, Τεύχος 100, σελ.
14. (www.lettre.gr)] <http://www.lettre.gr%29%5D>

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Αποδοκιμασίες πολιτών κατά Πάγκαλου στο Κολωνάκι και στα Καλύβια


http://www.zoomnews.gr/?p=67951 
Από star.gr: Αντιμέτωπος με πολίτες βρέθηκε την ημέρα των Θεοφανείων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
Η αρχή έγινε κατά τον Αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή, όπου ο κ. Πάγκαλος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση. Αν και ο αντιπρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις, πολίτες τον πλησίασαν και υπήρξαν έντονοι διάλογοι και αποδοκιμασίες για όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες για «κοπρίτες» δημοσίους υπαλλήλους, «φοιτητές του κώλου στην Οξφόρδη» και «ζώα» δημοσιογράφους και αναγνώστες.
Αποδοκιμασίες όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δέχθηκε, όπως μεταδίδει το NewPost, και κατά την επίσκεψή του στα Καλύβια, όπου είχε πάει το μεσημέρι για φαγητό με τη σύζυγό του. Εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θαμώνες του μαγαζιού που τον αναγνώρισαν – είναι άλλωστε και η εκλογική του περιφέρεια- άρχισαν τις φωνές και τα γιουχαΐσματα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ακούστηκαν και φράσεις του τύπου «Έλα να φάμε μαζί» και «Κεράστε τον από αυτά που φάγαμε όλοι μαζί».

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Μισό εκατομμύριο Έλληνες ετοιμάζουν βαλίτσες

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/100558/miso-ekatommurio-ellines-etoimazoun-valitses/
«Βροχή» τα βιογραφικά που στέλνουν στον ΟΑΕΔ για δουλειά στο εξωτερικό
Μέρες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 -τότε που στα τρένα της ξενιτιάς στοιβάζοντας μετανάστες για το Βέλγιο και τη Γερμανία- θυμίζει η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα της κυβέρνησης του μνημονίου.

Μην αντέχοντας την ανεργία και σίγουροι πια πως στην πατρίδα τους δεν έχουν μέλλον, όλο και περισσότεροι νέοι παίρνουν την απόφαση να αφήσουν πίσω φίλους, συγγενείς και πατρίδα, αναζητώντας την τύχη τους στα ξένα.

Περίπου 550.000 είναι αυτοί που δεν έχουν μείνει απλά στις σκέψεις αλλά έχουν ήδη κάνει και το πρώτο βήμα για να μεταναστεύσουν. Τα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Δημοκρατία», καθημερινά κατακλύζονται από βιογραφικά Ελλήνων που ψάχνουν δουλειά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, τα βιογραφικά σημειώματα που βρίσκονται σήμερα στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα του ΟΑΕΔ έχουν φτάσει τα 546.502.

Μάλιστα, τα στοιχεία που προέρχονται από τις 24 υπηρεσίες European Employment Services (EURES) που λειτουργεί ο Οργανισμός σε όλη τη χώρα καταγράφουν μόνο ένα μέρος του συνόλου των ανέργων που εκφράζουν το ενδιαφέρον να εργαστούν εκτός Ελλάδας.

Ετοιμάζουν αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ;

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/101295/etoimazoun-adartiko-sto-pasok/

Νέα σενάρια για εκλογές - Για κοινωνική αναταραχή μίλησε Κρεμαστινός



Όχι μόνο απεύχονται, αλλά αντιθέτως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με δυναμικό τρόπο το ενδεχόμενο να έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετοί φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν θα διστάσουν να το καταψηφίσουν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Την ίδια στιγμή, φουντώνουν τα σενάρια εκλογών την άνοιξη ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου επιχειρεί να τα «φορτώσει» στη Ν.Δ.

Μιλώντας το πρωί στον ρ/σ Flash, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ευθέως ότι αν υπάρξει ευρεία κοινωνική αναταραχή τους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες η ανοιχτή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία όλοι οι βουλευτές θα καταθέσουν τις απόψεις τους, παρόντος του πρωθυπουργού.


Την προσωρινή παραμονή 170 συμβασιούχων στο Δήμο Αθηναίων αποφάσισε το δικαστήριο


http://www.zoomnews.gr/?p=67731

Την προσωρινή παραμονή 170 συμβασιούχων στο Δήμο Αθηναίων αποφάσισε το δικαστήριο

Την παραμονή στις θέσεις τους 170 συμβασιούχων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων διέταξε με προσωρινή εντολή του το Μονομελές Πρωτοδικείο, εωσότου εκδοθεί η οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης.
Το δικαστήριο ανανέωσε την προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει, όταν κατατέθηκε η προσφυγή των συμβασιούχων, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των εργαζομένων, οπότε και θα κριθεί η παραμονή ή η απόλυσή τους. Με αντίστοιχες αποφάσεις, πάντως, συνάδελφοί τους, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν το καλοκαίρι, εξακολουθούν να εργάζονται.
Σύμφωνα με τους συμβασιούχους, οι υπηρεσίες που προσφέρουν εμπίπτουν στην κατηγορία των πάγιων και διαρκών αναγκών του δήμου, την ώρα που ανάλογες προσφυγές περίπου 400 συμβασιούχων για έκδοση προσωρινών διαταγών έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου τις επόμενες μέρες.

Μείον 9% στις αποδοχές, προβλέπει η πρώτη ειδική σύμβαση


http://www.capital.gr/news.asp?id=1111049
Γενική μείωση στις πάσης φύσεως αποδοχές των εργαζόμενών της, κατά 9%, προβλέπει η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η εταιρεία ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Αν και τα συνδικάτα εκφράζουν τη ριζική τους διαφωνία στον πρόσφατο νόμο, το σωματείο της εταιρείας φέρεται να συμφώνησε, με μεγάλη πλειοψηφία, και μάλιστα χωρίς να ορίζεται πως υπάρχουν άμεσα οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ (μόνον έτσι, είναι νόμιμη η όποια σύμβαση) αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως η απόφαση ελήφθη προκειμένου να προσαρμοστεί η εταιρεία στις νέες συνθήκες της αγοράς και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθεί η αύξηση στις τιμές των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της.  Η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ επεξεργάστηκε εγκύκλιο που απέστειλε ήδη στα εργατικά κέντρα και της ομοσπονδίες εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι οι ειδικές συμβάσεις είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της όποιας διαδικασίας, είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:

Βασική προϋπόθεση για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, είναι η σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων. Όπου δεν υπάρχει σωματείο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κλαδικής οργάνωσης από την οποία εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι ή της Ομοσπονδίας τους.  Σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας  στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση. Συνεχίζει να ισχύει η υπογραφείσα κλαδική ΣΣΕ. 

Προκειμένου να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, πρέπει να κατατεθεί από τον εργοδότη αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. Το ΣΚΕΕΕ μπορεί να διατυπώσει απλή γνώμη για την σκοπιμότητά της.

Στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΕΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ’ τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.

Πηγή:www.capital.gr
 
Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στην Ελλάδα υπογράφτηκε ανάμεσα στη «Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε.» και τους 120 εργαζόμενους της και προβλέπει μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων κατά 9% από την 1η Ιανουαρίου. Η επιχειρησιακή σύμβαση υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου και ήδη βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για γνωμοδότηση. Θα έχει ισχύ για δύο χρόνια.
Στη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση υπσοτηρίζεται ότι «η μείωση των αποδοχών κατά 9% κρίθηκε ότι είναι εύλογη για να αποφευχθεί η αύξηση τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας στις νέες συνθήκες της αγοράς» (αύξηση ΦΠΑ, σκληρός ανταγωνισμός, μείωση τζίρου).

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πάγκαλος: Αγράμματοι οι επαναστάτες του '21


http://www.cosmo.gr/Politics/303713.html

Στους "αγράμματους και αδαείς χωρικούς" επαναστάτες του 1821 απέδωσε το φαινόμενο του ρουσφετιού στη χώρα μας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε μία περίοδο που η χώρα μας έδινε τον προσωπικό της αγώνα, δεχόμενη απανωτά χτυπήματα. 
Εκτός αυτού, και οι άλλες ατάκες που προέκυψαν από την ομιλία του θα προκαλέσουν αδιαμφισβήτητα νέες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και νέους πονοκεφάλους στο κυβερνών κόμμα.Στη διάλεξή του στο πανεπιστήμιο τηςΟξφόρδης τον περασμένο Μάιο, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", ο Θεόδωρος Πάγκαλοςέβαλε μία ακόμα φορά στο στόχαστρο τους Έλληνες πολίτες, επισημαίνοντας ότι είναι πιο διεφθαρμένοι από τους πολιτικούς.
"Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους επαναστάτες του 1821 σημείωσε ότι αποτελούσαν ένα μάτσο αδαών χωρικών και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία.
"Μετά την απελευθέρωση ψήφιζαν οποιονδήποτε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους (συγγενείς, γνωστούς, φίλους), λογική που διατηρείται μέχρι σήμερα", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος σε όσους διαμαρτύρονται, σημείωσε ότι δεν μπορούν να καθορίσουν τη νομιμότητα, καθώς η μόνη πηγή νομιμοποίησης είναι οι εκλογές, ταυτίζοντας παράλληλα τους διαδηλωτές με όσους "οργανώνουν δολοφονίες άλλων ανθρώπων".
Αφού παραλλήλισε την Ιστορία της Ελλάδας με αυτή της Κοκκινοσκουφίτσας, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν εφάρμοσε τις σωστές αρχές όπως ακριβώς και η Κοκκινοσκουφίτσα, επισήμανε ότι οι σύγχρονοιΈλληνες έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι άμεσοι απόγονοι του Περικλή.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κατάληψη στο ΜΕΤΡΟ τα ξημερώματα – Αυξήσεις “φωτιά” στα εισιτήρια


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=58343&catid=3

- Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς
- Αυξήσεις μέχρι και 70% στα εισιτήρια του ΟΣΕ
- Στο 1,30 αυξάνεται το εισιτήριο λεωφορείου, δηλαδή περίπου στις 500 δρχ.


Σκληραίνουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αντιδρώντας στην αναδιάρθωση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στα ύψη αναμένεται να βρεθεί πάλι η ταλαιπωρία των επιβατών με στρίμωγμα και ταλαιπωρία ενώ και οι οδηγοί θα δεινοπαθήσουν από το μποτιλιάρισμα. Οι εργαζόμενοι στο μετρό αναμένεται να προχωρήσουν σε κατάληψη του σταθμού του Συντάγματος στις 05:00 τα ξημερώματα. 
Τη Δευτέρα κανένα μέσο μεταφοράς δεν θα κινηθεί από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 και από τις 21.00 ως τη λήξη της βάρδιας. Εξαίρεση το τραμ, οι συρμοί του οποίου θα κυκλοφορήσουν από τις 08:00 έως τις 22:00, ενώ κανονικά θα γίνονται τα δρομολόγια του προαστιακού. 

Την Τετάρτη στα μπλε λεωφορεία οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας 11- 4 το απόγευμα. Επόμενη κινητοποίηση στις 10 του μήνα, όταν τα μπλε λεωφορεία θα κάνουν στάση από τις 11 ως τις 4. 

Για τις 5 (Τετάρτη) και τις 10 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε 24ωρες απεργίες.

Αυξήσεις- φωτιά στα εισιτήρια

Εκτός απο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων το επιβατικό κοινό έχει να αντιμετωπίσει και αυξήσεις στα εισιτήρια. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβώς οι αυξήσεις των εισιτηρίων, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από στελέχη του Υπουργείου Υποδομώνσε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής το απλό εισιτήριο αναμένεται να φτάσει στο 1,30 ευρώ, ενώ αυξήσεις θα γίνουν και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα μειωθεί από το 70% στο 50% η κρατική επιχορήγηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών. Θεωρείται βέβαιο, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Σημαντικές αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν το 70%, αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος, στα εισιτήρια του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της λογικής του Οργανισμού να φτάσουν τα κόμιστρα σε ύψος περίπου αντίστοιχο με εκείνο των ΚΤΕΛ. Ενδεικτικά, το εισιτήριο για το "ιντερσίτι", στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, από 36,30 ευρώ που είναι σήμερα αναμένεται να φτάσει στα 55,20 ευρώ, αυξημένο, δηλαδή, κατά περίπου 53%, ενώ η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καλαμπάκα, από 8,90 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 15,4 ευρώ, αύξηση περίπου 70%. Αισθητά μικρότερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στον Προαστιακό.